26.11.2023

Славески: Владата на СДСМ и ДУИ предизвика состојба на секојдневни штрајкови, зголемена инфлација и состојба на стагфлација, затоа потребен е нов општествен договор со синдикатите и пензионерите

Ќе почнам со она што СДСМ и ДУИ ни го оставаат во наследство, односно нивната Влада која повеќе од 6 години управува со земјава и македонската економија. Во наследство ни оставаат состојба на стагнација. Стагнацијата значи многу ниски и анемични стапки на раст, некогаш и негативен на БДП истовремено проследена со високи стапки на инфлација. Ние економистите за ваквата состојба имаме еден грд назив, една кованица од двата збора, тоа е стагфлација, изјави членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Трајко Славески на денешната дебата на тема „Економски принципи“ која е во рамки на настанот „Важно е! Платформа за иднина“ која е дел од кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“.

Славески посочи дека претставници на СДСМ односно на Владата зборуваат за криза, дека македонската економија била во криза и тоа го повторуваат повеќе години. По негова оценка тоа го прават за да се оправдаат од нивната неспособност да ги решаваат проблемите. 

„Во моментов македонската економија не е во криза, кризата не може да трае предолго како во медицината што е познато дека организмот во криза може да биде релативно краток временски период и оди во два правци или се влошува состојбата и колабира или заздравува“, рече Славески.

Славески продолжи и додаде дека инфлацијата во Република Македонија е на рак рана, една болка која е предизвикана од популистичките мерки на владите предводени од СДСМ и ДУИ.

„Инфлацијата е штетна затоа што ги погодува сиромашните, оние што се фиксни доходи и примања, пензионерите чиј пензии се индексираат и усогласуваат во многу долги временски периоди. Инфлацијата единствено и користи на власта, односно на Владата, како? Па ја тера што повеќе и повеќе да се задолжува затоа што кога ќе дојде да го враќа долгот, тој е веќе обезвреднет како што се обезвреднети заштедите на оние наши сограѓани кои штедат за разни намени. Имаме едно неправедно прелевање преку еден невидлив и подмолен инфлациски данок, како ние ќе ја сопреме инфлацијата, СДСМ и ДУИ предизвикаа состојба во која секојдневно имаме штрајкови, ја пригушија инфлацијата со непазарни мерки кои не можат долго да опстојат и траат како што се ограничувањето на цените и маржите и состојбата во нашата економија е нешто слично на онаа природна состојба на Исланд во моментов каде вулканите се подготвуваат за ерупција, пука земјата а и кај нас доколку продолжи ваквата политика најверојатно ќе дојде до социјален излив чие незадоволство го гледаме во моментов“, кажа Славески.

Славески истакна дека мора да се постигне нов општествен договор со синдикатите и здруженијата на пензионери.

„Што треба да се направи, кој е првиот чекор? Ние мораме да постигнеме еден нов општествен договор во соработка со синдикатите и здруженијата на пензионерите. Власта да се обврзе дека ќе води сметка за секој денар дека ќе ја сведе корупцијата на нула, дека расходите ќе бидат ефикасни и ефективни а синдикатите и здруженијата на пензионерите ќе бидат умерени во нивните барања за зголемување на платите и пензиите затоа што мораме да ја скршиме оваа спирала, борба меѓу платите и цените. Во таа битка помеѓу платите и цените, платите и пензиите се оние што ја губат таа трка и вториот предизвик е како да го умножуваме богатството, како да создаваме поголема вредност затоа што само на тој начин може да го подобриме животниот стандард и никако поинаку“, заклучи Славески.