29.09.2023

Сајкоски: Како што се сликале Ковачевски, Спасовски и Заев, така ВМРО-ДПМНЕ ќе ја порази СДСМ и ќе покаже дека секој што сторил криминал ќе одговара

28 милијарди евра потроши оваа Влада, а за возврат нема ниту еден проект, проект по кој ќе се препознае оваа Влада, рече Ѓоргија Сајкоски, генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ на гостување во емисјата За или против што се емитува на телевизија Алфа.
„Следната влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ има волја да се бори против криминал, да се почитува правото онака како што заслужуваат граѓаните за да има правна и економска сигурност. Само така ќе го задржиме луѓето кои се тука, а да оставиме простор и тие штоп заминале да се вратат. Малку е потребно за бнапредок и за функционирање на правна држава и да има судство и обвинителство какво што е потребно“, рече Сајкоски.

Гворејќи за законот за амнестија, Сајкоски посочи дека кога е во прашање овој закон тешко може да се оправда.
„Со последните закони закони правиме дополнителен сомнеж за правосудниот систем. Иако се донесоа и измени на КЗ и се обидуваат да го протуркаат оној за амнестија следната влада на ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи тие што се огрешиле да одговараат пред правосудните органи“, кажа Сајкоски.

Во однос на уставните промени Сајкоски посочи дека притосоци има за уставни промени, но единството е поголемо.
„Со секој нов притисок само се зголемува единството во партијата, пратеничката група“, рече Сајкоски кој посочи дека и по нападите од претходниот партиски претседател единството е поголемо од кога и да е.
„Има највисок степен на единство во ВМРО-ДПМНЕ, лидерот Христијан Мицкоски ја има поддршката, а граѓаните го препознааваат како иден премиер. Поддршката ја гледаме секојдневно кога сме меѓу граѓаните“, кажа Сајкоски.

Според Сајкоски планот на партијата сега е да биде меѓу членовите.
„Сакаме да ги слушнеме сите граѓани и во програмата да бидат вклучени идеите и барањата на граѓаните“, вели Сајкоски.

Сајкоски се осврна и на случувањата во СДСМ особено по фотографијата каде се актуелниот и поранешен претсеадтел на партија.
„Така на купче како што се обрале така ќе ги поразиме и ќе покажеме дека треба да одговараат за се што сториле“, вели Сајкоски.