29.10.2023

Памуков: Двата принципа во програмата на ВМРО-ДПМНЕ, редовна исплата на субвенции и откупно загарантирана цена, се најважните сегменти за земјоделците

Имам многу примери да ви кажам, но ќе ви набројам неколку, еве го првиот пример во задругарството еве мерка 131 изминатите три години кој е за плати, придонеси, за агроном за сите тие поддржувања во задругарството само го изјавуваат огласот и на сред оглас пак го укинуваат, не знам колку е тоа развојно. За жал тоа е ни најмалку развојно, само да има во етерот на страницата дека мерка 131 е пласирана во јавноста. Еве мој личен пример 2020 година во декември месец со ЕУ потпишав договор од грант од 74 илјади евра за градење за дистрибутивен центар или пост бербени активности кои требаше самата задруга 35.000 евра да вложи и да направиме еден откупен дистрибутивен центар каде што внатре имаме 20 сопственици, 2 земјоделци и 45 кооперанти, тоа е количина од 8.000-9.000 тони. За жал го зедовме, потпишавме договор, ги направив сите физибилите студии, 2016 година од МЗШВ земав земјиште каде што на договорот пишува дека на ова земјиште треба да се гради дистрибутивен откупен центар и расадо производство. За жал дојде до ситуацијата за градење, една година не знам кој врата ја отворив, каде не тропнав, не знам колку пари потрошив за сето тоа да го спроведам не ми дадоа дозвола за градба. Суштината ми беше дека не најдовме никаков јазик да ми дадат да градиме и на крај 74.000 евра вратив во Европа, Драги Памуков, земјоделец на денешната дебата насловена „Важно е македонските земјоделци да ја хранат Македонија“ во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“ .

Во врска со овој случај земјоделецот Драги Памуков потенцираше дека нема никаква средба со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

За жал со министерот сеуште се немам сретнат, го викнав да дојде на седница за жал сигурно човекот нема време, има други обврски, вели тој.

Во однос на планот за идната влада кој ќе биде имплементиран во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата предводена од претседателот Христијан Мицкоски, редовна исплата на субвенции и откупно загарантирана цена на земјоделските производи, Памуков истакна дека овие сегменти се нај важни за нив земјоделците.

„Еден од најважните сегменти е навреме да ни бидат исплатени субвенциите. Можеби субвенциите се еден мал сегмент каде што на нас ни прави дополнително олеснување во процесот на одгледување на земјоделските култури. Значи сите сегменти кога ќе ги собереме правиме целина, но редовната и навремена исплата на субвенциите значително ни го олеснува производството“, заклучи Памуков.