08.10.2023

Николоски од Струга: Владата на СДСМ и ДУИ е криминална, најмалку 5 земји членки на ЕУ сметаат дека Македонија не заслужува ниту почеток за преговори со ЕУ, заради високото ниво на корупција

Темата која што се отвора е нешто што според мене е број еден проблем на Македонија, далеку над сите други проблеми, и проблем кој што директно го поврзувам со поткопување на националните интереси и негирањето на самобитноста на македонскиот народ. Затоа што високот ниво на криминал и корупција создава корумпирани политичките елити пред се во лицето на двете политички партии кои што ја водат владата, кои што обременети со потребата секој ден или секој втор ден да направат нов скандал на начин на кој што ќе ја испокрадат сопствената држава директно удираат во темелите на државата, вели Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ и пратеник на денешната дебата во Струга, насловена „Борба со криминал и корупција, темелна европска вредност“ во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“.

Потпретседателот Николоски истакна дека поради високиот степен на криминал и корупција, 5 големи земји членки на ЕУ сметаат дека Македонија не заслужува ниту почеток за преговори за членство со ЕУ.Доколку Македонија беше според перцепција за корупција во првите 30 во Светот, а во првите 100 како што е во моментот, верувајте многу поразлично ќе изгледаше проблемот со нашиот сосед Бугарија. Затоа што во моментот најмалку 5 земји членки на ЕУ, не мислам на Германија, но мислам на останатите мислат дека Македонија не заслужува ниту почеток за преговори за членство со ЕУ, пред се заради високо ниво на криминал и корупција, и затоа не се врши притисок врз Бугарија. Нема притисок, затоа што мислат дека државата не е спремна, рече тој.

Николоски потенцираше ако претходно се зборувало само за висока корупција сега во владеење на СДСМ и ДУИ, корупцијата ја има од најниско до највисоко ниво од шалтерски работник па се до премиер, укажувајќи дека ако побарано се иселувале од Македонија заради економски причини, сега тоа се прави затоа што нема ред и поредок во државата.

Ако во некои минати времиња се зборуваше за високо ниво на корупција, сега корупцијата ја имате од најниско до највисоко, од шалтерски службеник до премиер, комплетен систем на корупција, кој за жал ја јаде Македонија и прави многумина да се иселат од државата. Затоа што ако во минатото се иселувале од економски причини, сега многумина се иселуваат бегаат затоа што нема ред, кажа Николоски.

Николоски нагласи дека корупциските скандали на владата на СДСМ и ДУИ, почнале уште со формирањето на истата, а тој бил првиот кој што го објавил криминалниот скандал на тогашниот генерален секретар на владата Драги Рашковски за набавка на радар за контрола на летање од италијанската фирма Леонардо тежок 1 милион евра.

Практично и да нема ден, а да нема скандал. Да ве потсетам дека скандалите на оваа власт почнаа практично со формирањето на владата. Во јавноста јас бев тој кој што го извади првиот корупциски скандал на оваа влас, а тоа беше за сега веќе осудениот Драги Рашковски кој што договараше набавка за радар за контрола на летање од италијанската фирма Леонардо за корупција од 1 милион евра.

Николоски наброј некои од криминалните скандали поврзани со влада на СДСМ и ДУИ, и порача дека со промена на владата и ослободување на институциите, ќе се истражат сите криминали и одговорност за истите ќе има.

Дали да зборуваме за бизнис шемите на Вице Заев и неговите партнери во РЕК Битола, дали да зборуваме за фирмите на Зоран Заев во Петрич, Бугарија, дали да зборуваме за фабриките за марихуана, дали да зборуваме во текот на пандемијата со корона кога ги изгубија животите, а други се бореа за живот што се договараше исто една афера за набавка на вакцини по далеку повисока цена од фирма која што е регистрирана за јужно овошје, или да зборуваме за фирмите на Крмзов кој ги извадив на почетокот на изборната кампања во 2020 година кои што во услови на корона и намалена економска активност за 4 месеци имаа поврат на ДДВ од 6милиони евра, што значи дека требаше да имаат залихи од 25 милиони евра, додаде тој.

Причина зошто ги враќам сите овие афери, затоа што кај дел во јавноста постои впечаток дека ние ова сме го заборавиле или дека останало позади нас. Но, ништо од ова не е заборавено. За сето ова водиме јасна евиденција и сето ова ќе е обврска за работа на ослободените институции по формирање на нова влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ, мислам тука и на МВР, на обвинителството, на финансиската полиција, УЈП, Царинската управа, и сите останати ќе го истражат ова едно до едно, порача Николоски.