09.11.2023

Николоски за Извештајот од ЕК: Како меур од сапуница се распрсна лагата на владата дека ја имаат поддршката од меѓународната заедница, криминалот и корупцијата цветаат

Извештајот на Европската комисија не е ништо различно од тоа што ние го живееме секој ден и уште помалку различно од тоа што ВМРО-ДПМНЕ го зборува со години, бидејќи основната карактеристика на оваа влада на СДСМ и ДУИ е дека корупцијата цвета, а економијата тоне. И тоа е тажната реалност во која што ние живееме, вели потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски на денешната дебата насловена „Извештајот на ЕУ за Македонија – Одраз на реалноста“ во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“.

Николоски потенцираше дека Европската комисија во извештајот нотира немање на владеење на правото, високиот степен на корупција како и злоупотреба на процедурите.

Делот кој што се однесува на владеењето на правото, делот кој што се однесува на корупцијата и делот кој што се однесува на злоупотребата на процедури се јасно нотирани во овој последен Извештај за Македонија, рече Николоски.

Според Николоски дека Извештајот од Европската комисија е лош е и самиот факт што изостанува еуфоријата од владата на СДСМ и ДУИ, и тоа што Ковачевски избегал надвор од државата на некакво измислено обраќање, само за да не е присутен тука.

Гледате дека изостана еуфоријата оваа година, премиерот избега, надвор од државата е на некакво си измислено обраќање во УНЕСКО, истакна тој.

Потпретседателот Николоски додаде со Извештајот од Европската комисија како меур од сапуница се распрснала лагата на владата на СДСМ и ДУИ дека имаат поддршка од меѓународната заедница.

Им се распрсна како меур од сапуница нивната приказна која ја говореа континуирано години наназад, а тоа е дека ја имаат меѓународната поддршка, дека Европската унија само што не ја примила Македонија, дека да не се лошите од ВМРО-ДПМНЕ, Македонија ќе оди со полна пареа напред. И сега кога се удираат во ѕид, кога сите сфаќаат дека она кое што го зборуваме со години е вистина а тоа е дека причината поради која Македонија не почнува преговори со ЕУ, најмалку е Бугарија, кажа Николоски.

Потпретседателот Николоски посочи дека основната причина зошто Македонија не почнува преговори со ЕУ не е Бугарија, туку затоа што нема битка со организираниот криминал и високата корупција.Основната причина зошто Македонија не почнува преговори со ЕУ е затоа што нема воспоставено функционален систем на владеење на правото, и затоа што нема битка со организираниот криминал и високата корупција, изјави тој.Николоски рече дека решението од ваквиот состојба е убедлива победа на ВМРО-ДПМНЕ, мнозинство од 61 пратеник се со цел силна битка со криминалот и корупцијата, и тоа како што рече тој може да го направат во првите 6 до 9 месеци.

Решението е убедлива победа на парламентарните избори, мнозинство од 61 пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, силна битка со криминалот и корупцијата, и тоа може да го направиме во првите 6 до 9 месеци и многу работи ќе се сменат самите од себе, нагласи Николоски.

https://www.youtube.com/live/4gt8Y8dZhjo?si=KzdrXSC3bxF1XaHr