19.06.2023

Николов: Стратешките грешки ги чинат граѓаните многу, не изградбата на клиничкиот во Скопје и Штип засега чини околу 40 милиони евра

Најголемиот проблем во моментов е недостаток на медицински персонал и несоодветна инфраструктура, рече доктор Игор Николов, претседател на Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ на гостување во емисијата За или против што се емитува на телевизија Алфа.

„Инфраструктурата во здравството ни е со поминат рок. Ни се случија стратешки грешки, се стопираше градбата на клинички Мајка Тереза и се планираше некој мегаломански проект од кој нема ништо, а за оној неизградениот Мајка Тереза постои арбитражна постапка и засега побарувањето или пеналите кои треба да ги плати државава се 18 милиони евра“, рече Николов.

Николов посочи дека и клиничкиот во Штип е незавршен и таму треба да се плаќа еден вид на пенали.

„Клиничкиот во Штип наликува на автопатот Кичево Охрид почната изградбата, но застаната. Зошто? Нема одговор и Владата не го повлекла одобрениот кредит и сега има побарувања или има загуби. Поточно неградењето на нов клинички во Штип и болница во Охрид носи само штета за не изградбата од околу 40 милиони евра“, кажа Николов.

Според него сето ова нанесува големи штети на јавното здравство и сите заминуваат од истите.

„Персоналот или во приватното здравство или во странство. Не можам да се сетам за некаква капитална инвестиција во здравството, можам да се сетам само за донации, а се повеќе се бараат и донации за лекување“, вели Николов.

Тема за актуелниот министер за здравство, укажа тој, е разрезување на медицински директори од кои бенефит имаат граѓаните.

„Потоа тема беше паркинг на Клинички во Скопје, но и од тоа нема ништо. Или неинвестирањето во инфраструктурата не доведува во тешка состојба“, посочи Николов.

Од друга страна има и други небулози се најавува укинување на организациски директори во клиниките, а во меѓу време министерот назначува нови.