07.10.2022

Мицкоски: Процесот на интегрирање го претворија процес на асимилација, тоа јас како Македонец не може да го прифатам

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во неговото гостување во емисијата „360 степени“ на Алсат М телевизија, истакна дека власта со прифаќање на бугарските услови процесот на интегрирање на Македонија го направи процес на асимилација и дека тоа за него како Македонец е неприфатливо и притоа додаде дека како идна власт ќе се обиде тоа асимилирање да го спречи.

– Ќе сториме се што е во наша моќ, ова договарање со Бугарија и обид да се асимилира македонскиот народ да го вратиме како процес назад, не мислиме дека таков процес е добар за македонската иднина, туку дека е грешка, истакна Мицкоски.

Мицкоски посочи дека овој договор, практично интеграцијата на Македонија во Европската Унија од процес а интегрирање станува процес на асимилација, и тоа го гледаме во повеќе работи.

– Вклучително и денес гледаме со отворање на клубот кој го носи името на човекот кој ги предводел фашистичките окупатори на Македонија за време на Втората светска војна и кој што е најодговорен за егзодусот на многу македонски граѓани кои завршиле во концентрациониот логор во Треблинка. Јас не гледам добрососедско во тој договор, ништо пријателско во тој договор, потенцираше Мицкоски.

Мицкоски нагласи дека затоа вели дека процесот на Македонија наместо да биде интегрирање, го направија процес на асимилирање.

– Јас тоа не можам да го прифатам. Настрана од политиката, зборувам како педагог, како професор, како Македонец, изјави Мицкоски.