10.10.2023

Мицкоски: За неколку месеци од денеска во Македонија ќе има нова политичка реалност и влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ

Навистина динамичен ден. Почнавме од Ново Село, продолживме во Босилово, а сега завршуваме во Василево. Има што да се види и да се покаже, направени се многу работи и покрај тоа што имаме работа со влада каде што не се води сметка за сите граѓани во Македонија, за сите општини. И тоа е така затоа што тие мислат дека ако не инвестираат во општините каде што градоначалниците се од редот на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, тогаш на тој начин ќе ги направат градоначалниците помалку успешни и тогаш граѓаните ќе се предомислат на следните парламентарни и претседателски избори и наместо за ВМРО-ДПМНЕ, ќе гласаат за СДМС и ДУИ. Но, тоа е погрешна стратегија, вели претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски при денешното обраќање пред граѓаните во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“ во општина Васиелво.

Претседателот Мицкоски посочи дека и покрај тоа што власта им ги одзема ингеренциите на некои градоначалници од ВМРО-ДПМНЕ во образованието, градинките, сепак градоначалниците од ВМРО-ДПМНЕ со чесна и макотрпна работа успеваат да ја реализираат својата програма од локалните избори во 2021 година ветена ред граѓаните.

Иако ги одземаат ингеренциите во образованието, во градинките во дел од општините, не инвестираат во општините каде што имаме градоначалници од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Но, сепак тие градоначалници и со тие ограничени ресурси, покажаа и докажаа изминатите 2 години со макотрпна, чесна работа може да се постигнат резултати, смета тој.

Мицкоски рече дека за неколку месеци од денеска следува нова политичка реалност и влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ која ќе работи за сите граѓани и подеднакво ќе инвестира во сите општини, за разлика од сегашната влада на СДСМ и ДУИ.

Сакам да им порача на градоначалниците да продолжат да ја реализираат програмата до локалните избори во 2021 година, со тоа што сега ќе имаат олеснителни околности бидејќи за неколку месеци од денеска ќе имаме нова политичка реалност и влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ која ќе помага и ќе инвестира во сите општини во Македонија, без разлика дали општината е раководена од кадар од СДСМ, ДУИ, БЕСА, или некој независен градоначалник. Идната влада на ВМРО-ДПМНЕ сака да биде влада на сите граѓани во Македонија, без разлика на политичката или етничката припадност. Идната влада на ВМРО-ДПМНЕ има намера да биде на целата територија на Македонија, нагласи тој.

Мицкоски нагласи дека доколку една влада се однесува себично и фаворизира одредени општини, а дискредитира други, тогаш не може да се смета за влада на народот.

И тоа е многу важно затоа што ако една влада се однесува себично, се однесува на начин кој што одредени делови од државата ги дискредитира, а други ги фаворизира, тогаш таа влада не може да биде на народот. А ние сакаме да бидеме влада на народот која ќе обезбеди национално обединување, порача Мицкоски.