18.11.2022

Мицкоски: Глупавоста на власта шокира, јас би го пуштил моето дете во студентски дом, а сите ние треба да се заложиме за подобар живот на студентите

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски во неговото гостување во Радио Лидер зборувајќи за ситуацијата со студентите и односот на власта кон нив, ја коментираше и вчерашната изјава на претседателот Пендаровски кој рече дека неговите деца не би ги пуштил во студентски дом.
„Јас колку што се сеќавам дури и тој беше универзитетски професор едно време. Чинам дека до вонреден професор дојде ако не се лажам. Замислете сега тој што треба да биде педагог дава таков глупав пример, тогаш можете да замислете до каде е глупавоста и неспособноста која шокира. И да не нѐ чуди после граѓание кога ќе видат политичари им се згрозува затоа што имаат изгубено секаква верба во било кој политичар тука. Тука зборувам и за политичарите од опозицијата вклучувајќиме и мене затоа што луѓето кога перцепираат генерално перцепираат и многу малку може да направат разлика дали си ти на власт, имаш инструменти и институции за да ги менуваш работите или си опозиција, затоа што едноставно нивните очекувања се големи, а кога гледаат вакви политичари чија што глупавост шокира, тогаш ситуацијата останува таква каква што е, односно за сите политичари граѓаните имаат ниско мислење. Затоа е важно да има час поскоро парламентарни избори и да покажеме дека може поинаку“, истакна Мицкоски.
На прашање на водителот, Мицкоски одговори дека секако дека би ги пуштил неговите деца во студентски, но најважно е да се види што може да се направи за студентите да имаат подобри услови, бидејќи тоа го има во програмите на сите политички партиии и треба да се постигне заеднички консензус.
„Да, да апсолутно. Но, не станува збор дали тука би ги пуштиле или не би ги пуштиле, туку ајде да направиме нешто добро за тие деца таму. Колку повеќе навлегуваме во таа глупавост што шокира на власта и владините политичари, толку повеќе и ние се навлекуваме на таа реторика. Ајде да видиме да ја смениме сега малку реториката и да видиме што можеме да направиме за тие деца“, поренцираше Мицкоски и додаде:
„Ако ги погледате програмите на политичките партии ќе видите дека секоја политичка партија се залага за студентски град, студентски центар, студентски домови и често пати ни викаат дали вие политичарите можете да постигнете консензус околу една работа. Епа ајде еве сега е предлог буџетот пред пратениците. Ајде да постигнеме консензус, да ги реновираме студентските домови на студентите. Да постигнеме еден таков консензус и средствата кои што Бесими ги наменил за тендери во четири очи кои што треба да бидат дел од таа таканаречена зелена агенда да ги пренасочиме за студентите“.