31.08.2022

Митева: Поради неспособноста и криминалот на СДСМ повторно имаме неизвесен старт на учебната година без учебници

Ние континуирано доаѓаме до еден заклучок дека има целосна неподготвеност од страна на СДСМ кога е во прашање образованието и образовниот систем и тоа се провлекува во континуитет пет години без разлика колку и министри да се променија во тоа министерство за образование и наука како образованието да е далеку од низата на приоритети на оваа влада и тоа е факт кој што го гледаме преку протестите кои што се случуваа и преку сите овие предизвици со кои што немаат стратегија и концепт како да се справат, вели Марија Митева портпарол на ВМРО-ДПМНЕ на денешната трибина насловена „Стартот на учебната година со старо нови предизвици и нерешливи проблеми“.

Митева праша дали од Министерството за образование и наука се свесни дека треба да понесат одговорност за она што треба да биде применето во училиштата за да има непречена работа, а не е сторено тоа.

Дали министерството за образование и наука е свесно дека е потребно да се понесе одговорност за целиот пред се процес кој што врз основа на законите треба да биде применет во сите училишта за да има непречена работа понатаму, праша Митева.

Митева истакна дека од реформите кои што всушност ги понуди владата на СДСМ се само продлабочување на проблемите со кои се соочува образовниот систем веќе петта година по ред.

Ние веќе петта година ја започнуваме со огромни проблеми во образованието кое врз текот на годините само се зголемуваат и продлабочуваат. Алармираме постојано, и комисијата за образование и наука на партијата континуирано ја следи работата на министерството, апелирате и дава мерки. Но, за жал од страна на власта предводена од СДСМ не гледаме дека имаат искрена желба нешто да се промени. Оние реформи кои што тие ги понудија е немање учебници, исклучување на предмети од образовниот процес и воведување на реформа која што само ќе ги продлабочи проблемите со кои што се соочуваме, посочи Митева.

Митева изјави дека поради неспособноста и криминалот на СДСМ неизвесен е стартот на учебната година без учебници.
Мораме да нагласиме дека колку големо оптеретување за родителите е стартот на учебната година, согласно инфлацијата, зголемената сиромаштија и енергетската криза, а од друга страна гледаме како владата континуирано е со криминал и корупција во секој еден сегмент од општеството, заклучи таа.

https://www.facebook.com/vmromakedonija/videos/5983922318289128