09.11.2023

Мисајловски: Европската комисија нотира дека владата на СДС и ДУИ ги злоупотребува процедурите и европското знаменце

„Кога власта има потреба да направи некој криминал, тогаш прави маневар во јавноста дека се носи супер закон со европско знаменце, но не е тоа така. Кривичниот законик знаете како брзоплето се донесе да не се зборува ништо во еден ден, да помине брзо на комисија за да се спаси некој. А кој се спаси, пример ќе ви кажам зошто си го правеа сето ова за да се спаси еден градоначалник од Струга и 14 кривични пријави да му паднат, тоа е целта. Зошто се носи лотарија со европско знаменце, зошто? За да има некој интерес и ќар“, вели потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисајловски на денешната трибина Дебати за Македонија- „Извештајот на ЕУ за Македонија- одраз на реалноста“.

Потпретседателот додаде дека случајот со „Бехтел и Енка“ кој е донесен со европско знаменце е нотиран во извештајот од ЕК.

„Сега во овој момент се префрлаат стотици милион евра на компанија што не започнала со ништо а нема потреба да постојат закони за овој проект, зошто е тоа така направено. Како направија со европско знаменце да се одбере компанија без да има учество за други компании да се пријават па да се дебатира. Видете што е сржта на овој проект, некој да стави подизведувачи, а кога велам некој тоа се СДС и ДУИ, тука е проблемот во Република Македонија кај овие две партии пред се затоа што они бараат како да го наполнат џебот. Сржта е криминалот и корупцијата“, истакна Мисајловски.

Потпретседателот Мисајловски изјави дека тоа што ВМРО-ДПМНЕ го говореле во минатото за злоупотреба на европското знаменце е нотирано и потврдено во извештајот.

„Нема да гледате дека ако некој ставил европско знаменце дека некој закон ќе се подобри бидејќи европската комисија или Европската Унија го бара тоа, да најголем дел од тие закони ќе бидат подобрени ако имаме чесна Влада. Ние имаме чесен пристап и бевме против овие закони и сеуште сме против овие закони, а не сме против изградба на патишта. На овој начин со европско знаменце може да видиме сите оние што го говоревме во минатото дека се е нотирано во извештајот. Значи ние сме зборувале сите нешто што навистина вреди за Европа, односно за европскиот пат“, рече Мисајловски.

Потпретседателот истакна дека треба заедничко сплотување и победа за да има огромна одговорност.

„Законот за либерализација на железничкиот систем е подолго време во мојата матична комисија и често пати баравме да се објасни на граѓаните што точно значи за да видиме која е визијата. Со овој закон што сакаат да направат, прво што направиле отишле по сите европски институции да пренесат дека ВМРО-ДПМНЕ ја кочи европската иднина, па да слушнеме од комитетот за транспорт дека ВМРО-ДПМНЕ кочи, па потоа од инфраструктурната заедница дека повторно ВМРО-ДПМНЕ кочи европски закон. Овој закон се однесува за либерализација на патниот и товарниот сообраќај односно да може да се добиваат лиценци да може да се вози по македонските пруги. Ние како држава и партија не сме против европски закон, јас кога бев министер овој закон не се носеше поради една причина, поради тоа што сакавме да вложиме премногу средства во железницата со нови товарни вагони, возови, локомотиви, подобрување на самите пруги. Се започна со Битола – Каменица, почнаа нови инвестиции, почна кон Бугарија поактивно да се работи иако тоа е проблем на сите Влади, но сега СДСМ го протнува овој закон без да има никаква визија што ќе се случува во иднина. Наместо да велат дека ВМРО-ДПМНЕ го кочи, ние оставивме простор да се дебатира бидејќи ако не го ставевме на комисија, ќе го ставеа со европско знаменце. Ние многу пати велиме ако некој закон е со европска регулатива како овој ајде да го дебатираме, но кога ќе ги соочиме аргументите и фактите, тогаш нема аргументи и факти, туку само прават како власт нешто да чекираат дека нешто направиле а во позадина што се крие? Дали се крие позади секој еден ваков закон корупција? Верувајте дека се крие, тоа е заштитен знак на оваа власт, ако на ВМРО-ДПМНЕ заштитен знак беа бројките и што повеќе проекти да има во Македонија, овде имаме голем и државен проблем со криминалци и бандити што сакаат да ја ограбат Македонија“, потенцираше Мисајловски.

Мисајловски истакна дека ВМРО-ДПМНЕ има визија и и’ порача на власта колку и да го менуваат кривичниот законик пак ќе одговараат.

„Треба целокупен рестарт во целото општество. Нема сектор каде не треба буквално реформа, прашањето е дали со овој потег што го направија со „Бехтел и Енка“ и толку многу вложување како најскап проект во историјата дали Македонија ќе има доволно средства за многу идни проекти, тоа е многу важно прашање, дали ќе имаме доволно средства за нови капитални проекти, никој не размислува, но ние како ВМРО-ДПМНЕ ќе размислуваме за визија, за како до Унгарија и до Солун да има брза железница, најмодерна и најубава, тоа е визија за напред, наместо да не заобиколуваат кон Бугарија ние да донесеме развојна програма како да ги подобруваме сите овие процеси. Наместо ние да зборуваме дека буџетот има толку големи дупки и да бараме начин како да го пополниме, додека зборувам јас во Собранието стигна закон, верувале или не државата до крајот на годината се задолжи со нови 500 милиони евра и знаете како ќе се достават овие закони, со европско знаменце. Прв пат во историјата на Македонија нема да идат тие закони да се гледаат во комисијата за финансирање и буџет бидејќи ја претседава пратеник од ВМРО-ДПМНЕ, Бојан Стојаноски туку со европско знаменце задолжувања за трошоците и парите што треба да се дадат на „Бехтел и Енка“ и останати, затоа нас ни треба рестарт“, дециден е Мисајловски.

Мисајловски додаде дека власта носи закон со кој сака да си се спасат од криминалот и корупцијата.

„Ако зборуваме за јавната администрација, немаат донесено закон за јавна администрација со години, целиот нивни мандат и сега на крајот од мандатот сакаат да протнат некој решенија и верувајте тоа решение ќе биде исклучиво како да се заштитат нивните вработувања, односно тие луѓе што ги имаат поставено. Оваа Влада носи закони за еден ден за да се спасат од криминал и корупција“, заклучи Мисајловски.