16.07.2023

Ефтимов: Фондот за иновации исплаќа огромни суми на средства на фирми блиски на ДУИ и СДСМ, во иднина ќе треба да се провери секој еден таков проект

На денешната трибина на ВМРО-ДПМНЕ насловена „Погрешните економски политики-предизвик за преживување на стопанството и граѓаните“, свое обраќање имаше пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Дајанчо Ефтимов кој истакна дека во државата постои голема правната несигурност на економските оператори која меѓу другото се одразува и со поволностите кои што ги користат компании блиски до власта на СДСМ и ДУИ кои на брза трака ги зголемуваат нивните профити и се креира нелојална конкуренција за сите оние кои сакаат чесно да работат.

„Право пропорционално со економската активност е онаа првана сигурност која што треба да ја имаат економските оператори, меѓутоа во дадениот момент не можеме да се согласиме дека воопшто било кој економски оператор има одредена правна сигурност во однос на неговото инвестирање и постапување. Ова можеме слободно да го заклучиме од оние пинг-понг актуелности коишто им се случуваат во самите државни органи кај што пристапуваат и начинот на којшто ги остваруваат своите права пред државните органи. Како податок ако го земеме ставот дека околу 7 илјади правни лица годишно се затвораат, од коишто сметам дека најголемиот дел кој што ги отвораат можеби се и наменски заради искористување на одредени поволности, односно свесни сме и сведоци сме дека одредени бизнис идеи коишто се блиски до актуелната власт на СДСМ и ДУИ имаат брзорастечки профити и овие компании на брза трака ги зголемуваат своите профити. Сето тоа наидува на нелојална конкуренција кај сите оние кои што сакаат чесно да работат и да ја зголемуваат својата економска активност“, истакна Ефтимов.

Тој исто така додаде дека Фондот за иновации исплаќа огромни суми на средства на фирми блиски на ДУИ и СДСМ за наводни иновации од кои нема никаква додадена вредност, па затоа во иднина ќе треба да се разгледа каде отишле овие средства и која е додадената вредност.

„Сведоци сме и на огромните средства и од регионот од кој што јас доаѓам, од Фондот за иновации се исплаќаат огромни суми на средства за одредени иновации од коишто немаме никаква додадена вредност во дадениот момент од сето она кое што се инвестира како иновација, затоа сето ова провлекува и една друга ставка која што треба понатаму детално да се разгледа секој еден проект кој што е инвестиран преку Фондот за иновации да се прегледа и да се види каде се наменети овие средства, каде се пласирани овие средства и која е додадената вредност од ваквите средства кои што се пласирани преку фондот за иновации за кој што знаеме дека фирми блиски на СДСМ и ДУИ, повторно потенцирам, ги добиваат најголемите суми, а секако добиваат и соодветни даночни ослободувања, а за тоа што не одговараат за нивните даночни затајувања сето ова е на штета на целокупниот економски подем на на овој регион од кој што доаѓам, а и на државата целокупно“, потенцираше Ефтимов и додаде:

„Според Стопанската комора која излезе со податок дека сивата економија е околу 33,2%, а со одредени експерти коишто посочуваат дека овој процент е и до 39% од БДП е сериозен податок за кој што сето ова го придонесува и е последична врска на правната несигурност која што постои, односно бенефитите кои што ги користат оние кои што се блиски до власта“.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=826903888954952