ЗАДГРАНИЧНИ КОМИТЕТИ НА ВМРО-ДПМНЕ

Задграничните комитети на ВМРО-ДПМНЕ претставуваат составен дел од организациската структура на партијата. ВМРО-ДПМНЕ ја поседува најраспространетата мрежа на задгранични комитети кои се протегаат во поголемите градови во Европа, САД, Канада, Австралија-секаде каде што постојат македонски иселеници и поголема македонска заедница. ВМРО-ДПМНЕ од нејзиното формирање, до сега традиционално ја одржува врската со македонските иселеници. Составот и начинот на работата и начинот на избор на задграничните комитети и други органи на местните организации, се уредуваат со Деловник за работа на местните организации на ВМРО-ДПМНЕ.

Изборот на претседателите на задграничните комитети се врши според постапка и начин како и Претседателите на Општински комитети-преку јавен повик и отворена и транспарентна процедура на која ќе можат да аплицираат сите кои се заинтересирани, кои ги исполнуваат условите и кои со својот капацитет можат да придонесат за развојот, напредокот и доследната примена на политиките на партијата. Целта е да се мобилизираат, соединат токму вакви кадри, да се донесе свежина и дополнителен раст.

За ВМРО-ДПМНЕ македонските иселеници се важен столб во изградбата и напредокот на Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ ја негува врската со македонските иселеници бидејќи тие се мостот кој обедиунува и сплотува. Задграничнните комитети на ВМРОДПМНЕ ја имаат целосната поддршка во остварување на целите за заедништво, единство и преставување на македонските интереси.

Наша обврска како партија е да останаме блиски до Mакедонците кои живеат надвор од нејзините граници. Зачувувањето на македонскиот јазик, македонската култура и традиција и најважното сплотеноста. Далечината на тој план не смее да биде пречка.

Дијаспората е нераскинлив дел од ВМРО-ДПМНЕ, нашинците низ светот кои со години и децении живеат во странство, се наш најголем амбасадор и промотор како држава. Дијаспората има цврста и нераскинлива врска со Македонија преку ВМРО-ДПМНЕ, и таа врска имаме обврска да ја јакнеме. ВМРО-ДПМНЕ преку задграничните комитети е гласот на дијаспората во Македонија.

ЗАДГРАНИЧНИ КОМИТЕТИ НА ВМРО-ДПМНЕ ВО ЕВРОПА Виена, Австрија Ангелковски Гоце [email protected] Утрехт Холандија Трајков Ристо [email protected] Луксембург Ристовска Магдалена Амстердам Милески Даниел [email protected] Хамбург Иванов Митко [email protected] Малме Јованов Александер [email protected] Лондон Ставрев Александар [email protected] Берлин Кленкоски Роберт [email protected] Локарно Швајцарија Смилков Игорчо [email protected] Марибор Пијанманов Бобан [email protected] Местре – Венеција Мифтароски Рамазан [email protected] Париз Спиридонов Јонче [email protected] Штудгарт Крстески Ацо [email protected] Цирих Швајцарија Јанев Мартин [email protected] Канели Италија Захариева Илона [email protected] Пјаченца Италија Барбутов Трајче [email protected] Љубљана Словенија Крстевски Владимир [email protected] Лозана Велков Павле [email protected] Брисел Боцевски Габриел [email protected] Женева Аџијоски Дејан [email protected] Салцбург Радически Далибор [email protected] Мајнц Николовски Иво [email protected] Келн Данајлоски Игор [email protected] Прага Тасевски Владимир Алва Димитров Христијан [email protected] Даблин Аштлоски Ангелко [email protected] Стокхолм Туфекџиев Наке [email protected] Дизелдорф Антов Димитар [email protected] Копер Словенија Жежовска Весна [email protected] Крањ Словенија Симоновски Душко [email protected] Гетеборг Шведска Стојчевски Милан [email protected] Франкфурт Германија Драгановски Бојан [email protected] Конелјано Италија Наумовски Горан [email protected]
ЗАДГРАНИЧНИ КОМИТЕТИ НА ВМРО-ДПМНЕ ВО СЕВЕРНА АМЕРИКА Тексас Краун Деан [email protected] Торонто Крапанчев Зоран [email protected] Ајакс Пикеринг Кочовски Дано [email protected] Краун Поинт Индијана Трифуновски Драган [email protected] Мисисага Брамптон и Оквил Ивановски Зоран [email protected] Флорида Мајами Стефановски Стефан [email protected] Колумбос Лекоски Игор [email protected] Хамилтон Сент Катеринс и Нијарага Соколов Живко [email protected] Кембриџ Ватерлу, Гвелф Деспотовска Лидија [email protected] Кливленд Куновски Зоран [email protected] Маркам Пауновски Славе [email protected] Денвер Јаневски Оливер [email protected] Њу Џерси Тупанчевски Звонко [email protected] Њу Јорк Анастасовски Мартин [email protected] Аризона Лозевски Мирче [email protected] Вашингтон Јолевски Перо [email protected] Мисури Илиевска Ана [email protected] Виндзор, Онтарио, Канада Смилевски Оливер [email protected] Бостон Гаковски Јовица [email protected]
ЗАДГРАНИЧНИ КОМИТЕТИ НА ВМРО-ДПМНЕ ВО АВСТРАЛИЈА Мелбурн 1, Викторија Мавчев Јане [email protected] Мелбурн 2, Викторија Ризмановски Кирил [email protected] Перт, Западна Австралија Трајче Трајковски [email protected] Сиднеј, Нов Јужен Велс Ковчегарски Владимир [email protected] Аделаид Кузманов Трајан Волонгонг, Нов Јужен Велс Анѓелко Стојчевски [email protected] Њукастел, Нов Јужен Велс Томица Парлапанов [email protected] Камбера Веле Баловски [email protected]