Задгранични комитети

Задграничните комитети на ВМРО-ДПМНЕ преставуваат составен дел од организациската структура на партијата. ВМРО-ДПМНЕ ја поседува најраспространетата мрежа на задгранични комитети кои се протегаат во поголемите градови во Европа, САД, Канада, Австралија-секаде каде што постојат македонски иселеници и поголема македонска заедница.

ВМРО-ДПМНЕ од нејзиното формирање, до сега традиционално ја одржува врската со македонските иселеници. Составот и начинот на работата и начинот на избор на задграничните комитети и други органи на местните организации, се уредуваат со Деловник за работа на местните организации на ВМРО-ДПМНЕ.

Изборот на претседателите на задграничните комитети се врши според постапка и начин како и Претседателите на Општински комитети-преку јавен повик и отворена и транспарентна процедура на која ќе можат да аплицираат сите кои се заинтересирани, кои ги исполнуваат условите и кои со својот капацитет можат да придонесат за развојот, напредокот и доследната примена на политиките на партијата. Целта е да се мобилизираат, соединат токму вакви кадри, да се донесе свежина и дополнителен раст.

За ВМРО-ДПМНЕ македонските иселеници се важен столб во изградбата и напредокот на Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ ја негува врската со македонските иселеници бидејќи тие се мостот кој обедиунува и сплотува. Задграничнните комитети на ВМРО-ДПМНЕ ја имаат целосната поддршка во остварување на целите за заедништво, единство и преставување на македонските интереси.

Наша обврска како партија е да останаме блиски до македонците кои живеат надвор од нејзините граници. Зачувувањето на македонскиот јазик, македонската култура и традиција и најважното сплотеноста.

ВМРО-ДПМНЕ сосема свесно ја носи историска одговорност за иднината на граѓаните! ВМРО-ДПМНЕ работи чесно, совесно и одговорно, за интересите на сите граѓани и во насока на исполнување на државните цели и приоритети на Република Македонија. Далечината на тој план не смее да биде пречка.

Задгранични комитети на ВМРО-ДПМНЕ

Задгранични комитети

 

ЕВРОПА

ЗК

ПРЕТСЕДАТЕЛ

e-mail:

Берлин Стојковски Мартин stojkovski_martin@yahoo.de
Минхен Сашо Баловски sase_ohrid@web.de
Штутгарт Божинов Спасо spasobozinov@yahoo.de
Лацен - Хановер Живко Лазаров info@makler-lazarov.de
Местре Мифтароски Рамазан ramazan.m@hotmail.it
Виченца Стојче Смилјанов stojcesmiljanov@gmail.com
Алба Цветков Ѓорге gjorge.neive@gmail.com
Канели Захариева Илона ilona.zaharieva@email.it
Пјаченца Запров Орце orce.zaprov@live.it
Тренто Оливер Лекоски oliver-mk-it@live.it
Болцано Горанче Василов time_sas@yahoo.it
Конилијано Горан Наумоски naumoski_g@yahoo.it
Марибор Пијанманов Бобан boban@siol.com
Љубљана Крстевски Владимир krstevski.vladimir@gmail.com
Крањ Душко Симоновски simonovski.dusan@gmail.com
Копер Весна Жежовска vesna.cucuk@gmail.com
Локарно Смилков Игорчо ticinosecurity@gmail.com
Лозана Велков Павле velkov.pavle@bluewin.ch
Цирих Јанев Мартин janev1@bluewin.ch 
Париз Спиридонов Јонче v-d.joncespiridonov@laposte.net
Утрехт Трајков Ристо rici@live.nl
Лондон Симоновски Тони zlatartoni@hotmail.co.uk
Брисел Боцевски Габриел gabrielbocevski@hotmail.com
Виена Лазо Пецев lpecev@aon.at
Линц Тони Ризов rizov@gmx.at
Салцбург Ванчо Димов dimov.vanco@gmail.com
Прага Тасевски Владимир vlatko30@centrum.cz
Гетеборг Милан Стојчески milan.stojcevski@swipnet.se
Малме Јованов Александер alexanco@hotmail.com
Белград Тони Грчевски vmrodpmnebelgrad@gmail.com
Јабука Благоја Соколовски blagoja.sokolovski@gmail.com
Копенхаген Кирил Котевски kirilkotevski@yahoo.dk
Солун Новица Стојчевски Nole_tetovo@yahoo.com
Софија Марјан Митевски m.mitevski79@yahoo.com
Букурешт Сашко Наков Sasko.nakov@gmail.com
Драгаш Бенасим Бекироски benasim.beciroski@outlook.com
Требиште Едмонд Османи N/A
Тирана Никола Ѓурѓај vmro.dpmne.zd.tirana@hotmail.com
Корча Елени Заркадха ezarkadha@yahoo.com
Пустец Елена Тане lena.tane@yahoo.com
Подградец Јован Шкемби jsh_oni@yahoo.com
Сакарија Фератоглу Зеки info@feratogluinsaat.com.tr
Измир Ќемал Шахинкаја gospodinmk57@gmail.com
Бања Лука Соња Спироска-Остојиќ sonjaartgile@gmail.com

 

СЕВЕРНА АМЕРИКА

ЗК

ПРЕТСЕДАТЕЛ

e-mail:

Чикаго, Илиноис, САД Никола Граматиков gramatikov@earthlink.net
Краун Поинт, Индијана, САД Драган Трифуновски dragan_mercan1@yahoo.com
Тампа, Флорида, САД Драги Коњановски dkonjan@gmail.com
Колумбос, Охајо, САД Игор Лекоски igorlekoski@yahoo.com
Гарфилд, Њу Џерси, САД Звонко Тупанчевски zvonkotupanceski@yahoo.com
Њу Јорк, Њу Јорк, САД Трајче Пешевски pesevskitrajce@yahoo.com
Денвер, Колорадо, САД Оливер Јаневски olivervfs@yahoo.com
Витман, Аризона, САД Мирче Лозевски mazedonia@msn.com
Вашингтон, Д.К., САД Перо Јолевски vmrodpmnedc@gmail.com
Бостон,  Масачусетс, САД Јовица Гаковски gakovski@yahoo.com
Сан Франциско, Калифорнија, САД Јовица Јовановски vmrosf@gmail.com
Торонто, Онтарио, Канада Дано Кочовски dano.kochov@gmail.com
Ајакс, Онтарио, Канада Митре Чачевски mikecacevski@gmail.com
Хамилтон, Онтарио, Канада Јован Бојчев jbojcev@yahoo.ca
Мисисага, Онтарио, Канада Зоран Ивановски canmacsiding@yahoo.ca
Маркам, Онтарио, Канада Славе Пауновски N/A
Кембриџ, Онтарио, Канада Лидија Деспотовска l.despotovska@gmail.com
Виндзор, Онтарио, Канада Дијана Првуловиќ N/A
Пикеринг, Онтарио, Канада Ринка Синаковски rinka_s@hotmail.com

 

АВСТРАЛИЈА

ЗК

ПРЕТСЕДАТЕЛ

e-mail:

Мелбурн, Викторија Џими Котевски macedon01@bigpond.com
Сиднеј, Нов Јужен Велс Влатко Неделкоски nedelkoski2@bigpond.com
Перт, Западна Австралија Трајче Трајковски vmro@bigpond.net.au
Аделаид,Јужна Австралија Трајан Кузманов predragivanovski@hotmail.com
Бризбен,Квинзланд Љубе Спасевски N/A
Волонгонг, Нов Јужен Велс Анѓелко Стојчевски astojceski@yahoo.com.au
Њукастел, Нов Јужен Велс Томица Парлапанов parlapanov@gmail.com
Квинбијан Веле Баловски vbaloski@me.com