Првите жртви од неспособното и неодговорно управување на Заев и Спасовски се два млади животи

Интегрален текст од изјава за медиуми на Орце Ѓорѓиевски

Почитувани

Ова е местото каде што Оливер Спасовски го направи најсрамниот прес во историјата на македонската полиција. Викаше десетици медиуми под контрола на СДС и Сорос само да се пофали дека мерцедесот во кој се возат Заев и неговите гости не го испрал две недели.

Спасовски правеше спектакл од неиспран автомобил, а сега се крие и го нема да изусти барем збор на сочувство за двете деца кои беа застрелани заради непрофесионалноста и неспособноста на неговата партиска полиција.

16 годишно момче уште се бори за живот на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување, а Оливер Спасовски се крие и не одговара на барањата за смена на началникот Трајанчо Пројковски одговорен за полицијата која скандалозно пукаше во деца.

Ова е најдобар показател за лицемерието и животот што го најавуваше Заев. Поважен му е мерцедесот, отколку два животи на две деца, застрелани токму заради неодговорното и непрофесионално работење на нивните партиски кадри.

Оливер Спасовски и МВР два дена молчат за пукањето врз две малолетни деца во Струмица. Граѓаните очекуваат санкции и крај на полициската бруталност.

Младо момче на 16 годишна возраст се бори за живот, а второто се опоравува по извршената хируршка интервенција и се уште е на лекување во струмичката болница.

Кога СДС е на власт и управува со МВР, криминалот зема замав, а страдаат граѓаните. Сведоци сме на непрофесионалност и наместо заштита безбедноста и јавниот ред и мир имаме случај во кој полицаец застрела малолетници.

Оливер Спасовски наместо да излезе и соопшти детали и да искаже жалење, молчи со надеж дека ќе си го заштити партискиот началник, макар убиле и 5 деца. Не е само министерот, тука е и новиот директор на БЈБ Лазе Велковски кој исто така молчи.

Се работи за случај во кој има два млади животи, а челниците во МВР се однесуваат како нивниот живот да нема вредност.

ВМРО-ДПМНЕ предупредуваше дека заради неспособноста, СДС ќе го пренесе хаосот во институциите. Тој хаос во полицијата загрозува животи. Тоа е директна вина на СДС со нивните кадровски политики во МВР, разрешувањето на докажани професионалци и на нивно место назначување на партиски кадри кои со нивното раководење во службите сериозно ги загрозуваат мирот и безбедноста.

Првите жртви на полицијата предвидена од оваа неспособна и неодговорна Влада се два млади животи.

Оливер Спасовски мора веднаш да го смени началникот на струмичката полиција. Полициското насилие кое е одлика на претходните владеења на СДС не смее повторно да стане пракса.

Заев е решен на целосна партизација на МВР. Оваа беззаконие на партиските шерифи на СДС во МВР им праќа сигнал дека може да пукаат и убиваат без да бидат казнети. Впрочем Заев го унапреди полицаецот кој внесе оружје во Собранието и пукаше кон граѓаните по негова наредба.

Хаосот што се создава во безбедносниот сектор е последица на 500-те решенија кои ги поделија Спасовски и останатите функционери за да направат полиција во служба на СДС, а не на граѓаните.

Последиците се сериозни и далекусежни.

СДС и сите прекршители на законите треба да знаат дека по враќањето на власт на ВМРО-ДПМНЕ ќе бидат санкционирани, а сите одлуки донесени од СДС ќе бидат ревидирани и исправени. Со враќањето на правната држава и демократијата во Република Македонија сите криминалци и прекршители на законот ќе одговараат. Сите од прв до последен! За криминалите и антидржавните дејствија кон државата и нејзините граѓани мора да има соодветни санкции.

13 август, 2017 - 11:22