Прес центар › Колумни

05.06.2017

Прво беа зборовите, па куршумите врз Нино

Ако успееше атентатот, денес ќе бевме на погребот на Нино Тодоров. И неговото семејство, и неговите роднини, другарите од средно и од маало, сопартијците и пријателите,...
27.05.2017

Подреденоста и зависноста на СДСМ

СДСМ и Заев станаа заложници на нивните коалициони партнери, уште пред да се формира владата
22.05.2017

Сдсмовците допрва ги очекуваат разочарувања

Овие десетина дена се добар контраст, добра споредба за разликата во дневниот ред и преокупациите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.
15.05.2017

Прогнозата е - облачно за економијата на СДСМ

Ја гледаме најавата за следниве еден или два месецa за режимот во најава на СДСМ. И, прогнозата е - облачно. Тешки облаци се на хоризонтот за македонската држава, за...
08.05.2017

Моето лично сведоштво од 27 април

Kако да се опише најлошиот ден во македонската парламентарна историја? Што да се каже, кои заклучоци да се изведат и како да се оди понатаму? Тој 27 април се случија две...
22.04.2017

Главните проекти на СДСМ се антидржавни

Ред е секоја Влада пред избори да го најави својот главен, својот најважен проект. Тука нагласокот е на зборовите „пред избори“, затоа што токму тоа е спорниот момент во...
17.04.2017

ВЛАДА ВО НАЈАВА СО ПОТРОШЕН ЛЕГИТИМИТЕТ

Не може одржливо да се владее без политички легитимитет. Ниту во Македонија ниту во другите земји. Едноставно, легитимитетот не се наметнува со сила. Со сила убавина не...
08.04.2017

Македонците ќе ги победат прогонот и репресијата

Намерата на СДСМ е јасна: првпат во 27 години пратениците да се спречат да дискутираат, да им се одземе зборот. Едноставно, да се укине парламентаризмот.
07.04.2017

Време за обединување

Политичките предизвици со кои се соочува нашата земја не се вообичаени и својствени за ерата во која живееме. Во оваа етапа на глобализација, силен економски, технолошки...
01.04.2017

Што ако се рашират платформите во Европа?

Состојбите на Балканот се комплицирани. Така било во минатото, така е и сега. Многу нации и народи, многу јазици и вери, многу држави и многу различни интереси.