Прес центар › Колумни

22.04.2017

Главните проекти на СДСМ се антидржавни

Ред е секоја Влада пред избори да го најави својот главен, својот најважен проект. Тука нагласокот е на зборовите „пред избори“, затоа што токму тоа е спорниот момент во...
17.04.2017

ВЛАДА ВО НАЈАВА СО ПОТРОШЕН ЛЕГИТИМИТЕТ

Не може одржливо да се владее без политички легитимитет. Ниту во Македонија ниту во другите земји. Едноставно, легитимитетот не се наметнува со сила. Со сила убавина не...
08.04.2017

Македонците ќе ги победат прогонот и репресијата

Намерата на СДСМ е јасна: првпат во 27 години пратениците да се спречат да дискутираат, да им се одземе зборот. Едноставно, да се укине парламентаризмот.
07.04.2017

Време за обединување

Политичките предизвици со кои се соочува нашата земја не се вообичаени и својствени за ерата во која живееме. Во оваа етапа на глобализација, силен економски, технолошки...
01.04.2017

Што ако се рашират платформите во Европа?

Состојбите на Балканот се комплицирани. Така било во минатото, така е и сега. Многу нации и народи, многу јазици и вери, многу држави и многу различни интереси.
20.03.2017

Хроничната болка на СДСМ кај македонските гласачи

Стануваат ли веќе работите во Македонија појасни? Се гледаат ли намерите? Се гледаат ли агендите? Се разбира ли ситуацијата? Сега веќе појасно се гледаат контурите на...
28.01.2017

Масовна хистерија за инфлација

Деновиве, анализирајќи ги сите сценарија што Сорос ги има спроведено во повеќе држави во светот преку валутни шпекулации, како што се Англија, Германија, Јапонија,...
28.01.2017

Македонија и САД, сојузници и партнери

Македонија и САД се партнери повеќе децении. Соработката започнува веднаш после независноста на Република Македонија во 1992 година. САД ја поддржаа независноста на...