Според Николовски овој закон за употреба на јазиците, донесен без опозицијата е неуставен кој што раѓа нови поделби во Македонија и кој што не е корисен ниту на Македонците, ниту на Албанците.

Ако ние сакаме да градиме едно општество во кое што ќе живееме сите, не смееме да носиме решенија кои што ќе бидат на штета на било кого. Овој закон е на штета на добрите односи помеѓу Македонците и Албанците, потенцираше Николоски.

Николоски додаде дека законот не им е во корист ниту на Албанците и како што рече тој е против мнозинството да го мајоризирање малцинството, но исто така е против малцинството да го мајоризирање мнозинството.

Според него поднесување на амандманите за било кој закон во Собранието е право на секоја политичка група. Тој истакна дека е за употреба на албанскиот јазик но само од страна на Албанците, додека е против наметнување на албанскиот јазик на граѓаните кон не го зборуваат, бидејќи тоа е наметнување а не право.

Николоски кажа дека ВМРО-ДПМНЕ се спремни да седнат, да разговараат и да изготват ново законско решение, кое што ќе биде во рамки на Уставот и кој што ќе биде поддржан од страна на граѓаните.