fbpx

Задгранични комитети

Задграничните комитети на ВМРО-ДПМНЕ преставуваат составен дел од организациската структура на партијата. ВМРО-ДПМНЕ ја поседува најраспространетата мрежа на задгранични комитети кои се протегаат во поголемите градови во Европа, САД, Канада, Австралија-секаде каде што постојат македонски иселеници и поголема македонска заедница.
ВМРО-ДПМНЕ од нејзиното формирање, до сега традиционално ја одржува врската со македонските иселеници. Составот и начинот на работата и начинот на избор на задграничните комитети и други органи на местните организации, се уредуваат со Деловник за работа на местните организации на ВМРО-ДПМНЕ.


Изборот на претседателите на задграничните комитети се врши според постапка и начин како и Претседателите на Општински комитети-преку јавен повик и отворена и транспарентна процедура на која ќе можат да аплицираат сите кои се заинтересирани, кои ги исполнуваат условите и кои со својот капацитет можат да придонесат за развојот, напредокот и доследната примена на политиките на партијата. Целта е да се мобилизираат, соединат токму вакви кадри, да се донесе свежина и дополнителен раст.


За ВМРО-ДПМНЕ македонските иселеници се важен столб во изградбата и напредокот на Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ ја негува врската со македонските иселеници бидејќи тие се мостот кој обедиунува и сплотува. Задграничнните комитети на ВМРО-ДПМНЕ ја имаат целосната поддршка во остварување на целите за заедништво, единство и преставување на македонските интереси.


Наша обврска како партија е да останаме блиски до македонците кои живеат надвор од нејзините граници. Зачувувањето на македонскиот јазик, македонската култура и традиција и најважното сплотеноста.
ВМРО-ДПМНЕ сосема свесно ја носи историска одговорност за иднината на граѓаните! ВМРО-ДПМНЕ работи чесно, совесно и одговорно, за интересите на сите граѓани и во насока на исполнување на државните цели и приоритети на Република Македонија. Далечината на тој план не смее да биде пречка.

Дијаспората е нераскинлив дел од ВМРО-ДПМНЕ, нашинците низ светот кои со години и децении живеат во странство, се наш најголем амбасадор и промотор како држава. Дијаспората има цврста и нераскинлива врска со Македонија преку ВМРО-ДПМНЕ, и таа врска имаме обврска да ја јакнеме. ВМРО-ДПМНЕ преку задграничните комитети е гласот на дијаспората во Македонија.

 

Виена, Австрија              Ангелковски Гоце          Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Виена, Австрија              Ангелковски Гоце          Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Виена, Австрија              Ангелковски Гоце          Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Задграничен Комитет ПРЕТСЕДАТЕЛ e-mail:
Виена, Австрија    
Утрехт Холандија Трајков Ристо Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Луксембург Ристовска Магдалена  
Амстердам Милески Даниел Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Хамбург Иванов Митко Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Задгранични комитети

ЕВРОПА

ЗАДГРАНИЧЕН КОМИТЕТ  ПРЕТСЕДАТЕЛ Е-МАИЛ КОНТАКТ
Виена, Австрија Ангелковски Гоце Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Утрехт Холандија Трајков Ристо Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Луксембург Ристовска Магдалена  
Амстердам Милески Даниел Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Хамбург Иванов Митко Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Лондон Ставрев Александар Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Берлин Кленкоски Роберт Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Локарно Швајцарија Смилков Игорчо Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Марибор Пијанманов Бобан Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Местре – Венеција Мифтароски Рамазан Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Париз Спиридонов Јонче Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Штудгарт Крстески Ацо Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Цирих Швајцарија Јанев Мартин Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Канели Италија Захариева Илона Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Пјаченца Италија Барбутов Трајче Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Љубљана Словенија Крстевски Владимир Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Лозана Велков Павле Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

 

 

Брисел

Боцевски Габриел

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Женева

Аџијоски Дејан

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Салцбург

Радически Далибор

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Мајнц

Николовски Иво

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Келн

Данајлоски Игор

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Прага

Тасевски Владимир

 

Алва

Димитров Христијан

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Даблин

Аштлоски Ангелко

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Стокхолм

Туфекџиев Наке

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Дизелдорф

Антов Димитар

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Копер Словенија

Жежовска Весна

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Крањ Словенија

Симоновски Душко

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гетеборг Шведска

Стојчевски Милан

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Франкфурт Германија

Драгановски Бојан

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Конелјано Италија

Наумовски Горан

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.