fbpx

Соопштенија

СДСМ со лажни вести се обидува да ја дефокусира јавноста од одговорноста на Филипче за трагедијата во Тетово

Во однос на обвинувањата на СДСМ  за тоа дека нон пејперот со Бугарија бил пишуван во ВМРО-ДПМНЕ, би го истакнале следното:

Ваквите недоветни тактики на средношколецот советник Марјан Забарцанец се показател за тоа како СДСМ ја разбира политика сакајќи да одвлече внимание од оставките и моралната одговорност на Венко Филипче и Зоран Заев за несреќата во Тетово.

СДСМ  да го провери лап топот на Заев и нека се увери кој е авторот на документот, но во меѓувреме нека одговори на прашањата кои се поважни за јавноста:

• Како се градени модуларните болници, од каков материјал и на кој начин?
• Дали министерството за здравство побарало од изведувачот минимум стандарди за градба на модуларните бараки?

• Колку е платено за нивната изградба и дали тоа соодветствува со добиениот производ?
• Зошто немало противпожарни апарати и систем за противпожарна заштита?

• Зошто немало доволно медицински персонал, и каква е таа здравствена заштита во која лекари се роднините на болните?
• Зошто било плаќано мито за грижа на пациентите?
• Кој од власта се заканува врз роднините на жртвите од несреќата и ги опоменува што да сведочат?
• Ако одделот за организиран криминал на обвинителството не води постапка, тогаш кој тоа го прави во обвинителството?
• Дали ОЈО ја слушна изјавата на премиерот кој призна дека е длабоко инволвиран во истрагата која мора да биде непристрасна и објективна?
• Што треба дополнително да се случи за да Зоран Заев и Филипче си поднесат оставки и ја ослободат истрагата?
Со почит,

Последни новости