fbpx

Прес конференции

Колариќ: Скандал со субвенционирањето на клима уреди од Град Скопје, делени без критериуми и можна злоупотреба на лични податоци

Интегрален текст од прес конференција на Светлана Колариќ, советник во Совет на Град Скопје

Почитувани,

На повидок е нов скандал, и повторно во центарот на овој скандал е скопскиот градоначалник Петре Шилегов.

Имаме основани сомневања дека многу најавуваните субвенции за инвертер клими се голема измама и злоупотреба зад кое стои половична реализација на проектот, и истите се делени без исполнување на критериумите, селективно, и сето тоа базирано на партиски и лични основи.

Исто така имаме сомневања дека личните податоци на апликантите не се заштитени и третирани согласно закон при што можна е злоупотреба на истите.

Овие наши основани сомневања ги темелиме на претходна дојава од самите служби на градот и како советничка група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата побаравме увид во документацијата при што сме должни да објавиме констатираните нецелосна документација, со бројни пропусти и аномалии.

Се сомневаме дека се делени субвенции за инвертер клими на партиски луѓе кои живеат во централното градско подрачје, , на улицата Никола Кљусев, улица Македонија, Народен фронт и други улици низ центар каде е познато дека има парно греење или и досега граѓаните се грееле на струја, додека цели населби како Ѓорче Петров, Драчево, Лисиче, Радишани и други каде нема парно и загадувањето е големо, нема доволно субвенции.

Она што го затекнавме во градот е запрепастувачки. Нецелосни досиеја, расфрлани документи по ходници.

Го прашуваме Шилегов јавно да каже колку контроли се направени кај граѓаните корисници на субвенциите за исполнети услови?

Зошто на едни граѓани се барани потврди од БЕГ а на други изјави од нотар?

Го прашуваме Шилегов јавно да каже дали го познава воопшто и зошто не го применува Законот за заштита на лични податоци. Или пак како и се друго за него и неговите партиски послушници законите не важат.

Го повикуваме Шилегов да појасни, зошто досега на ниту еден апликант не му е побарано да даде изјава за согласност за обработка на лични податоци?

Да одговори дали е точно дека се печатени лични карти и покрај софтверско чување на истите при апликација за субвенции?

Да одговори зошто регистри со досиеја на граѓани апликанти и корисници на субвенции се расфрлани по ходници на дотраена барака бр.14?

Шилегов да одговори, дали е точно дека раководител на сектор дал наредба да се сечат документи, складирани во вреќи и изнесувани надвор од бараката? Да одговори каква документација е уништена и под чија наредба??

Шилегов треба да одговори кој е одговорен за личните податоци на апликантите и корисниците на субвенции.

Ја повикуваме Агенцијата за заштита на лични податоци да изврши увид и примена на законот и инспекторатот на државен архив за ништена документација.

 Граѓаните имаат право да знаат кој ги обработува и за какви цели нивните лични податоци.

 

Последни новости