fbpx

Прес конференции

Ја руши ли Шилегов Универзална за да ја исполни квотата на зеленило за 50 нови згради кај Треска?!

Интегрален текст од изјава за медиуми на Јелена Жугиќ, Советник во Советот на Град Скопје од ВМРО-ДПМНЕ

Почитувани,

Градоначалникот Петре Шилегов се обидува со  еден потпис да ја сруши Универзална сала која е симбол на Скопје повеќе од 50 години. Универзална сала, во која се изведени повеќе од стотици концерти, театарски претстави, детски фестивали, разни културни настани. Концертната сала во која се промовирале безброј домашни уметници и започнале многу блескави кариери.

Салата која е симбол на солидарноста и хуманоста, спомен на илјадници Скопјани, градоначалникот Петре Шилегов сака да ја претвори во градежен шут.

Почитувани, иако Шилегов и СДСМ со години играа на емоциите за старо Скопје, тие всушност брутално ги излажаа граѓаните и сега постапуваат спротивно од предизборните ветувања.

Иако ветија дека Универзална Сала повторно ќе блесне во полн сјај, дека ќе градат нова или ќе ја реновираат и реконструираат постоечката, сега по три години натегање со Министерството за култура и со Владата, повеќе од очигледно е дека се било само дефокус од нивната вистинска намера. Градоначалникот на Скопје има намера Универзална Сала да ја замени со монтажна сцена и парк во кој веројатно  ќе насади трева од половина милион евра.

Шилегов ја излажа јавноста и дека предлог решението за парк го добил од Асоцијацијата на архитекти на Македонија, а ја излажал и самата Асоцијација кажувајќи дека Универзална Сала ќе ја руши затоа што нема пари да ја реновира и реконструира поестоечката. Лага! Петре не пропушта можност, а да не спомене дека градската каса е полна. Очигледно е дека градскиот татко се  расфрла со пари за се и сешто, а симболот на Скопје, храмот на културниот живот на Скопјани децении наназад, за него и неговата партија нема никакво значење.

Градоначалникот треба да и одговори на јавноста дали зад рушењето на Универзална Сала се кријат и некои бизнис интереси?

Имено, локацијата на салата е во истата градска четврт во која се наоѓа и кругот на поранешната фабрика Треска, каде со измена на градежниот урбанистички план) се планира да се изградат 50 нови згради. За да може стамбениот комплекс да се реализира ќе треба да биде застапен и соодветен процент на зеленило, па можеби ете процентот ќе биде исполнет со паркот на местото на концертната сала!?

Дали Универзална Сала станува жртва на бизнис интересите на градската и извршната власт?!

Почитувани,

Шилегов ја донел оваа срамна одлука  без притоа да ги консултира Скопјани. Брутално и насилнички.

Господине Градоначалник, Скопјани не се согласуваат и апелираат да ја повлечете одлуката за уривањето на Универзална Сала. Наместо уривање, Скопје и Скопјани заслужуваат грижа и работа, проекти и капитални инвестиции преку кои Градот Убав ќе се развива како европска метропола.

Последни новости