fbpx

Задгранични комитети

Задграничните комитети на ВМРО-ДПМНЕ преставуваат составен дел од организациската структура на партијата. ВМРО-ДПМНЕ ја поседува најраспространетата мрежа на задгранични комитети кои се протегаат во поголемите градови во Европа, САД, Канада, Австралија-секаде каде што постојат македонски иселеници и поголема македонска заедница.
ВМРО-ДПМНЕ од нејзиното формирање, до сега традиционално ја одржува врската со македонските иселеници. Составот и начинот на работата и начинот на избор на задграничните комитети и други органи на местните организации, се уредуваат со Деловник за работа на местните организации на ВМРО-ДПМНЕ.


Изборот на претседателите на задграничните комитети се врши според постапка и начин како и Претседателите на Општински комитети-преку јавен повик и отворена и транспарентна процедура на која ќе можат да аплицираат сите кои се заинтересирани, кои ги исполнуваат условите и кои со својот капацитет можат да придонесат за развојот, напредокот и доследната примена на политиките на партијата. Целта е да се мобилизираат, соединат токму вакви кадри, да се донесе свежина и дополнителен раст.


За ВМРО-ДПМНЕ македонските иселеници се важен столб во изградбата и напредокот на Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ ја негува врската со македонските иселеници бидејќи тие се мостот кој обедиунува и сплотува. Задграничнните комитети на ВМРО-ДПМНЕ ја имаат целосната поддршка во остварување на целите за заедништво, единство и преставување на македонските интереси.


Наша обврска како партија е да останаме блиски до македонците кои живеат надвор од нејзините граници. Зачувувањето на македонскиот јазик, македонската култура и традиција и најважното сплотеноста.
ВМРО-ДПМНЕ сосема свесно ја носи историска одговорност за иднината на граѓаните! ВМРО-ДПМНЕ работи чесно, совесно и одговорно, за интересите на сите граѓани и во насока на исполнување на државните цели и приоритети на Република Македонија. Далечината на тој план не смее да биде пречка.

Дијаспората е нераскинлив дел од ВМРО-ДПМНЕ, нашинците низ светот кои со години и децении живеат во странство, се наш најголем амбасадор и промотор како држава. Дијаспората има цврста и нераскинлива врска со Македонија преку ВМРО-ДПМНЕ, и таа врска имаме обврска да ја јакнеме. ВМРО-ДПМНЕ преку задграничните комитети е гласот на дијаспората во Македонија.

Задгранични комитети

ЕВРОПА
Задграничен Комитет ПРЕТСЕДАТЕЛ e-mail:
Виена, Австрија Ангелковски Гоце [email protected]
Утрехт Холандија Трајков Ристо [email protected]
Луксембург Ристовска Магдалена  
Амстердам Милески Даниел [email protected]
Хамбург Иванов Митко [email protected]
Малме Јованов Александер [email protected]
Лондон Ставрев Александар [email protected]
Берлин Кленкоски Роберт [email protected]
Локарно Швајцарија Смилков Игорчо [email protected]
Марибор Пијанманов Бобан [email protected]
Местре – Венеција Мифтароски Рамазан [email protected]
Париз Спиридонов Јонче [email protected]
Штудгарт Крстески Ацо [email protected]
Цирих Швајцарија Јанев Мартин [email protected]
Канели Италија Захариева Илона [email protected]
Пјаченца Италија Барбутов Трајче [email protected]
Љубљана Словенија Крстевски Владимир [email protected]
Лозана Велков Павле [email protected]
Брисел Боцевски Габриел [email protected]
Женева Аџијоски Дејан [email protected]
Салцбург Радически Далибор [email protected]
Мајнц Николовски Иво [email protected]
Келн Данајлоски Игор [email protected]
Прага Тасевски Владимир  
Алва Димитров Христијан [email protected]
Даблин Аштлоски Ангелко [email protected]
Стокхолм Туфекџиев Наке [email protected]
Дизелдорф Антов Димитар [email protected]
Копер Словенија Жежовска Весна [email protected]
Крањ Словенија Симоновски Душко [email protected]
Гетеборг Шведска Стојчевски Милан [email protected]
Франкфурт Германија Драгановски Бојан [email protected]
Конелјано Италија Наумовски Горан [email protected]
СЕВЕРНА АМЕРИКА
АВСТРАЛИЈА