Прес центар › Колумни

18.12.2016

Целта на СДСМ е кризата да метастазира

Една работа е јасна: доколку поединци во ДИK, ако имаа барем малку обѕири спрема граѓаните, тогаш овие смешни, банални, неосновани приговори на коалицијата меѓу СДСМ и...
08.12.2016

Груевски или Заев?

Kога доаѓаат избори, треба да се донесе одлуката. Треба да се види понудата и да се избере. И потоа да се живее со таа одлука и со последиците. Добри или лоши. Исправни...
03.12.2016

Целта е невработеноста да падне под 18 отсто

Веќе сме на половина од изборната кампања на која главен фокус се програмите, мерките, проектите и ветувањата кои политичарите им ги даваат на граѓаните. На македонската...
27.11.2016

Државата ќе се ослободи од заложништвото

Во тек е кампањата за парламентарните избори 2016 година. Ова е период во кој граѓаните ги согледуваат проектите и програмите кои им ги нудат политичките партии за...
21.11.2016

Унитарност и уставен поредок, не двојазичност и федерализација

Досегашните мои искуства од речиси сите изборни циклуси во Македонија биле во Третата и Шестата изборна единица. Искуствата што сакам да ги споделам на неколку дена пред...
21.11.2016

Тие маршираат и се конфронтираат

Kако да се задржи кохезијата во демократските општества, особено кога се поларизирани? Kако да се затворат силните несогласувања? Kако да се обедини граѓанството после...
21.11.2016

Kако СДСМ ќе ги составува листите?

Ова ќе биде тешка недела за членството на СДСМ, особено за нивните општински организации. Раководството на СДСМ реши да формира широк омнибус на политички партии, заедно...