fbpx

Соопштенија

Силјановска: Во законот за попис не се вметнати европски регулативи и се прави злоупотреба на европското знаменце

На денешната седница во Собранието на Република Македонија пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова истакна дека законот за попис на населението е со низа недоследности во кој не се вметнати регулативите и стандардите на Европската Унија и Евростат а истовремено се прави и злоупотреба на европското знаменце од страна на владејачкото мнозинство.

„Во европските парламенти во членките на ЕУ обично во текот на една година не се носат повеќе од 150 - 160 закони, ние за два месеци оваа собраниска фабрика произведе речиси 170 закони меѓу нив и законот за попис на населението, домаќинствата и становите чии наслов не соодветствува на она што ќе се попишува. Слушам на телевизија, не во текот на расправата од директорот како зборува на Алсат за резидентно население за нерезидентно население но го препрочитав неколку пати законот и не можам да видам таква класификација. Веројатно ќе биде во методологијата но и неа ја нема и ќе ја добиеме еден месец по донесувањето на законот па ве упатувам на други искуства да видете како методолошки упатства се заедно во пакет со законите, со сериозни објаснувања, со сите инструменти на тајмингот на роковите и слично“,нагласи Силјановска.
Пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Силјановска додаде и дека од страна на владејачкото мнозинство се прави злоупотреба на европското знаменце.
„На еден интересен начин дојде овој закон во редовна постапка без европско знаме, потоа го снема, па се врати со европско знаме, си велев зошто било така мислам дека заради повикувањето на регулативата која што кога ќе проверите и пропатните за нејзино спроведување апсолутно не е точно дека е делумно аплицирана, се обидовме точно одредбите од регулативата преку амандманите да ги предложиме меѓутоа тоа не беше прифатено. Епа сега да оцениме дали европското знаме навистина нешто значи. Иначе патем за два месеци речиси 20 закони со европско знаменце повторно и невиден рекорд поминале овде и јас се чудам зошто не добиваме почеток на преговори на таква фантастична европеизација во ова собрание“, заклучи Силјановска.

 

Последни новости